Pelimannitupa

Pelimannitupa on Jalasjärvi-Seuran ja Jalasjärven Soittokunnan vuonna 1973 rakennuttama Suomen ensimmäinen virallinen pelimannitalo. Pelimannitupa ostettiin vuonna 1996 kokonaan Jalasjärvi-seuran omistukseen.
Pelimannituvan lisärakentaminen on saatu päätökseen vuoden 2018 alussa. Rakennushankkeen etenemisestä on kuvia Ajankohtaista– osiossa. Pelimannitupaan valmistui lisää kokoustilaa, uudet estettömät WC- tilat ja keittiö remontoitiin.

Aapeli Hautanen oli ensimmäinen Jalasjärveläinen mestaripelimannin arvon (1973) saanut kansanmuusikko. Pelimannituvassa on esillä hänen haitarinsa. Näpäytä soitinta ja kuuntele, kuinka ”Pappilan pellolla” soi aikoinaan tällä haitarilla.

Hieman kalevalaistyylinen Koivikon sauna on sijainnut entisellä Metsähallituksen omistamalla Koivikon tilalla, joka on myöhemmin siirtynyt Jalasjärven kunnan omistukseen. Sauna on rakennettu vuonna 1939 ja sen hirret on todennäköisesti sirkkelisahattu Virtain Kurjenkylässä; silloin valtion metsät kuuluivat Metsähallituksen Jalasjärven hoitopiiriin. Sauna on ollut alun perin savusauna käsittäen saunan lisäksi puku- ja lepohuoneen. Se siirrettiin ja rakennettiin uudelleen museoalueelle 1996-97. Rakennus käsittää saunan lisäksi pukuhuoneen ja takkahuonetilan terasseineen.

Pelimannituvan tai Koivikon saunan vuokraus: Tiedot löytyvät TÄSTÄ